Alexandru Orlando
visez enorm, colorat în demenţă

ca LA BAc


Dupa cum bine stim, in perioada ce abia a trecut s-a desfasurat examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie (asta pentru tot poporul, ca BAC-ul olimpicilor si al sportivilor totodata, s-a desfasurat mai demult). De-a lungul timpului, acest examen a suferit multe schimbari, anul acesta aparand competentele digitale si lingvistice, evaluate prin calificative. Pentru sesiunea amintita au ramas doar 3 probe scrise. Asadar, se anticipa ca vor fi medii mai mici, in anii anteriori existand 2 probe orale si 4 scrise, cele orale (deobicei 9 si 10) ridicand semnificativ mediile.

Subiectele au fost acceptabile din cate am vazut si mi-au confirmat si altii, tocmai pentru a evita ce am spus am scris anterior. Cum ne-am obisnuit, s-a copiat, am auzit cazuri in care s-au dus lemn acolo si prin migratia ciornelor au iesit parfum. Din fata 2 exercitii, din dreapta 3 .. din spate un subiect. Si tot asa, ca doar cacarile mici si dese – cheia marilor succese.

Insa, marile sfori nu se trag acum, ele apar elegant..la corectat, acolo se fac manariile babane. Oricine are bani isi poate cumpara BAC-ul. Asta se stie. Nu poate nega nimeni si nici nu se poate face nimic. Daca taticul este un om care ocupa o functie importanta in oras, cum ar suporta el sa-si vada aschia (nu departe de trunchi) cu bac-ul picat? Nu mai bine da el acolo 2000 de RON si vede toata lumea ce desteapta e fata lu’ tata?  Sau daca ma-ta-i profesoara, n-o suna si ea putin asa pe colega ei sa-i reaminteasca faptul ca si ea are un copil si ca are nevoie de ajutor, asa cum si ea la randul ei a ajutat-o, creandu-se un cerc vicios. Ce-o sa zica lumea, ma-ta profesoara si tu sa nu iei BAC-ul cu nota mare? Ca, in gandirea ei, prin a arata o pseudovaloare a progeniturii, are si ea de castigat. „Ia uite ce copil destept are doamna, seamana cu mama lui”.

Cum sa iei la romana 10? Este o materie foarte subiectiva. Pot pune pariu ca daca inflitram in tezele corectorilor la limba romana 2 teze absolut identice (si ca scris si ca tot) , avand intre ele sa zicem.. 20 de lucrari, vor fi notate diferit (sa nu zic foarte diferit). Normal ar fi, daca ar corecta cu atentie si nu in bataie de joc pentru a scapa si a-si lua banii mai repede, sa isi dea seama: eu am mai citit asta. Dar sunt obositi si doar nu mai vin ei a doua zi la corectat. Mai bine distrug niste elevi. Oricum, degeaba se zice ca se corecteaza de doi profesori, pentru ca se impart tezele in doua, si la sfarsit cand se face schimb se intreaba: tu cat i-ai dat astuia? Si diferenta dintre cei corectori nu trebuie sa fie mai mare de un punct, iar pentru a nu da nastere la discutii acorda amandoi cam la fel. De multe ori, citeste doar unul teza, celalalt acorda prin jurul notei celuilalt. Si revenind: cum sa iei 10 la romana? Ori ai avut noroc de un corector foarte bun care sa te aprecieze corect, sa ai si caligrafie, asezare in pagina, idei frumoase, exprimare. Deobicei unii sunt scarbosi si nu dau note mari, ca deh 10 e doar pentru profesori, ei sunt singurii atotstiutori. De ce sa dea ei 10 fara sa le iasa nimic? Oricum nu va intreaba nici dracu cu cat ati luat BAC-ul.

Si este destul de enervant cand unii incep sa isi dea cu parerea, doar prin simplul fapt ca au avut o realizare, cu sau fara legatura cu subiectul. Stai o clipa. Esti bun doar intr-un domeniu. Iei nota mare in BAC, asta nu inseamna neaparat ca esti si inteligent, exista si posibilitatile sa fii ultima speta de tocilar sau sa fii plin de bani. Ca tot am deschis subiectul, asa si cu „artistii”: Da, inteleg, ai voce, canti foarte frumos, impresionezi oameni. Sau, da, esti special, desenzi mai bine decat restul lumii. Insa doar atat. De aici si pana a filozofa e o diferenta. De ce trebuie sa arati si bine daca ai voce? Undeva trebuie sa fie putred. E vorba de o imagine pe care publicul o asteapta. Aici este o problema de perceptie pentru ca toti iti spun ca „esti extraordinar” si nimeni nu-ti spune ca „esti extraordinar doar in muzica si in restul esti mediocru”. Ei nu inteleg faptul ca sunt special doar intr-un domeniu, nu este o definitie a fiintei lor. Si astfel apare sindromul de grandomanie, se cred mult mai destupati si cu viziune asupra lumii, cu deschidere filosofica a gandirii mai larga decat noi, plebea. Mai zic, esti recunoscut la nivel mondial, dar nu un artist de duzina, cum sunt cu miile pe la noi.

Anunțuri

3 răspunsuri to “ca LA BAc”

 1. Mizeriile astea sunt de când lumea.
  În schimb, ai surprins foarte bine anumite probleme: mediile, pilele şi mai ales finalul. Toată stima pentru final pentru că aşa este! Nu mai zic şi ca titlul e genial: bacul este ca o labă, nimic productiv; o pierdere de timp.
  Ce am remarcat la tine este că te superi foarte usor, ai anumite aşteptari de la cei din jur şi de cele mai multe ori, ei nu se ridică la nivelul lor. Faptul că eşti foarte inteligent nu îl poate contesta nimeni. Ţine-o tot aşa! O să ajungi foarte foarte bine!

  • Nu pot decat sa ma incante aprcierile tale si iti multumesc.
   Stiu ca blog-ul meu are uneori un pH mai acid si vad ca ai observat si tu asta :).

 2. „daca ar corecta cu atentie si nu in bataie de joc pentru a scapa si a-si lua banii mai repede”
  anula acesta se anuntase ca nu se plateste nici suprvagherea, nici corectarea…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: