Alexandru Orlando
visez enorm, colorat în demenţă

ce o să ne facem ?


Şi mă gândesc astfel. De ce toţi dintre noi trebuie să facem o şcoală? Mai precis, de ce să facem o facultate? În ziua de astăzi toată lumea trece, pentru a rămâne corigent trebuie să fii de-a dreptul prost sau să îl enervezi tare de tot pe profesor. Dar sistemul actual de învăţământ din România nu este unul foarte bun. Îndeosebi că noi suntem puşi să facem toţi aceleaşi lucruri, toţi urmărim aceleaşi tipare, acelaşi manuale de la editura Humanitas, Corint, etc :). De aceea ne numim şi sugestiv generaţie , ieşim toţi pe bandă ca la o fabrică de păpuşi Matryoshka, neavând mare lucru care să ne individualizeze faţă de ceilalţi, obişnuindu-ne să lucrăm după ceea ce ni se dă, nu să creăm noi, să ne folosim imaginaţia cu care nu degeaba am fost înzestraţi.

Voinţa este foarte importantă în viaţă. Poţi obţine aproape tot ce vrei dacă ai voinţă. În lume, se poate spune că există o constantă care să desemneze coeficientul de inteligenţă. Şi fiind constantă, nu mai folosesc construcţia pleonastică potrivit căreia ar fi aceeaşi. Sunt unii oameni foarte deştepţi, care au perechea pe unii la polaritatea opusă, foarte proşti, în orice caz, suma coeficienţilor de inteligenţă să fie constantă. Pentru unul care este prea deştept, probabil au fost sacrificaţi mai mulţi, intrând în categoria cealaltă, şi anume – proşti. Poate că este nu ştiu o gândire, constatare oarecum pripită, sau nefondată. Sau poftim, pe scurt, nu e bună. Dar acest lucru rămâne la latitudinea ta. Crezi sau nu crezi. Accepţi sau nu accepţi. Vrei sau nu vrei. Decizia este a ta. E ca şi cu zodiacul, poţi să crezi în zodiac la fel de bine cum poţi să nu crezi în el. Tu tot acelaşi om eşti şi este decizia ta de a-l accepta sau nu. Şi aşa cu orice teorie.

Este clar că nu o să mai existe genii la fel ca Einstein, Newton, Pascal, Joule… pentru că probabil nici nu ar mai rămâne ce să descopere, pentru a se face cunoscuţi, deoarece cam tot ceea ce era important s-a descoperit deja. Însă putem accepta existenţa unor persoane cu o capacitate intelectuală deosebită, dar nu putem să zicem că mai există adevărate genii, genii mai mici probabil. Un geniu nu ar sta niciodată într-o maşină scumpă şi nu şi-ar bea cafeaua în mall. Poate că da, există oameni într-adevăr talentaţi în ceea ce fac, pentru că te naşti cu talentul, nu îl dobândeşti. Este superb dacă îţi descoperi acest talent de mic şi ştii să-l valorifici. Şi ai voinţă şi munceşti şi numai aşa obţii performanţa.

Aş trece rapid la cealaltă parte a lucrurilor. Păi acum toată lumea vrea să facă o facultate. Toţi, chiar dacă nu sunt deloc inteligenţi, trebuie să facă o facultate şi să ia o diplomă, să se înscrie la nu ştiu ce firmă. Păi da mă…are facultate. Ce mai vrei ? Dar stai puţin, te-ai gândit vreodată cine o să-ţi mai repare centrala când se strică? Cine o să îţi ia gunoiul din faţa porţii/a blocului (după caz) ? Cine o să mai vândă cartofi în piaţă? Dar cine o să-ţi măture la firma la care tu eşti patron?

PĂI CINE? Dacă acum toţi au facultate. Adică toţi se pot înscrie la instituţii, firme care au ca rigori doar această facultate, făcută pe bani, la fără frecvenţă şi mai ştiu eu cum. Ce rost ar avea să mai facă acele „munci de jos”, când pot foarte bine să facă şi altele, unde chiar dacă nu se pricep deloc, continuă să lucreze în domeniul respectiv din comoditate şi pentru că sunt priviţi bine. Acum… Toţi au şcoală. Toţi au faculate. Toţi sunt deştepţi…. să continui ?

vrei să faci din căcat bici şi biciul să şi pocnească.

Ar trebui să ne cunoaştem mai bine limitele. Şi să ne puntem acest semn de întrebare. Mulţumesc .

Anunțuri

Niciun răspuns to “ce o să ne facem ?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: